תזונה

השינוי התזונתי הוא אחד הדברים החשובים והחיוניים ביותר במהלך תהליך הטיפול באנדומטריוזיס ואדנומיוזיס.
זהו שינוי לא קל, מאתגר ולעיתים מתסכל, אך אם וכאשר רואים ממנו תוצאות- מבינים כי תזונה בריאה והקפדה על אורח חיים בריא המותאם לגופך ולמצבך הרפואי הם מהלכים מבורכים ובעלי השפעה משמעותית, וכי הרווח של השיפור באיכות החיים עולה על ההפסד של שינוי ההרגלים המוכרים.
חולות רבות מדווחות כי הקפדה על תזונה מותאמת לאנדומטריוזיס סייעה להפחית את עוצמת התסמינים ושיפרה את איכות חייהן. עובדה זו מעודדת מכיון שהטיפול התרופתי מוגבל ולעיתים מלווה בתופעות לוואי. 
חשוב לזכור שכל אחת שונה, ולכל אחת יש צורך בתפריט שונה ומדויק לה. ההמלצות כאן הן כלליות ומקיפות, אך הן לא גורפות לכל אחת, חשוב להקשיב לגופך ולבחון איזה מזונות מתאימים לך, ומומלץ להיוועץ בדיאטנ/ית או נטורפת/ית עם ידע באנדומטריוזיס-תוכלי למצוא רשימת המלצות מלאה בסוף העמוד. 

תזונה מותאמת לאנדומטריוזיס מתמקדת במס' היבטים:

הפחתת מצב הדלקת

אנדו כידוע היא מחלה דלקתית, בה תאי רירית הרחם הנמצאים מתוך לרחם גורמים לדלקת מקומית, להפעלה של מערכת החיסון ולשחרור של חומרים דלקתיים אשר גורמים לכאב ויוצרים נגעים, ציסטות והידבקויות. התהליך הדלקתי הזה הוא הסיבה העיקרית לכאב, ולכן חשוב מאוד לדבוק בתזונה אנטי-דלקתית, להימנע ממאכלים מעודדי דלקת (דוגמת קמח לבן, סוכר לבן, אוכל מטוגן, חלב בקר, אלכוהול ובשר אדום) ולצרוך מאכלים אשר ידועים כמאזנים דלקתיות.

אנדומטריוזיס ואיזון הורמונלי

הורמון האסטרוגן מוביל לגדילה ושגשוג של נגעי האנדומטריוזיס ולהחמרת התסמינים. חשיפת הגוף לכמויות קטנות ככל האפשר של אסטרוגן עוזרת להפחית את רמות ההורמון בדם (אסטרוגן מיוצר באופן טבעי בשחלה) ומובילה ל"הרעבה" של הנגעים והצטמקותם. בנוסף, חלק מחומרי ההדברה בהם נעשה שימוש מכילים חומרים דמויי אסטרוגן. חשיפת הגוף לחומרים אלו מחמירה את השיבוש ההורמונאלי שכבר קיים. ישנם מחקרים שנערכו על קופים שהוכיחו שחשיפתם לדיוקסין הובילה להתפרצות ספונטנית של אנדומטריוזיס. מתוך כך, כדאי לנסות ולצרוך מוצרים אורגניים, ובפרט חלב, בשר, ירקות ופירות.

חיזוק מערכת העיכול

למערכת העיכול תפקיד חשוב בצריכת כל אבות המזון. ידוע כי תזונה נכונה עשוייה לשפר את תפקוד תאי הגוף, את המערכת החיסונית ואת האיזון ההורמונלי. אספקט חשוב במיוחד הוא חיזוק פלורת המעי המורכבת מכ-2 ק"ג של חיידקים ידידותיים אשר מספקים סביבה מגנה מגנה וחיוניים לתפקוד מערכת החיסון ולאיזון הורמונלי, תפקודים החשובים מאוד לשיפור מצב האנדו'. פלורה זו יכולה להיפגם משמעותית עקב שימוש במשככי כאבים, גלולות למניעת היריון וכד', ולכן חשוב בעיקר לחולות אנדו' לחזקה. בנוסף לעיתים יש מעורבות ישירה של מערכת העיכול במחלה. ע"י תזונה נכונה ניתן לשפר את מצב העיכול, וכך להקל הן על תסמיני העיכול והן על תפקודם של מערכות שונות בגוף.

חיזוק הכבד

הכבד מתפקד בשתי צורות מנוגדות: בבנייה – ייצור של חומרים שגופנו זקוק להם, ובהריסה – העלמת רעלים ותאים מתים. בין החומרים הכימיים הרבים שהכבד מייצר ניתן למנות את נוזל המרה והכולסטרול. בין הרעלים שהכבד מסנן ניתן למנות אלכוהול, תרופות, חומרים כימיים ועומס של חלבונים ישנים. פעילות תקינה של הכבד מעודדת נטרול ופינוי עודפי אסטרוגן ויוצרת עידוד הורמונלי. מתוך כך, חיזוק הכבד חשוב מאוד עבורנו חולות האנדו'.

חיזוק המערכת החיסונית

אנדומטריוזיס הוא תהליך של השרשה והיווצרות נגעי רירית הרחם בתוך חלל הבטן. ברגע שהנגעים מתחילים לצמוח בחלל הבטן, מערכת החיסון אמורה לאתר ולתקן אותם. מנגנון חיסוני זה מגן מפני הסיכון להצטברות הנגעים הנוצרים בכל מחזור חודשי, הצטברות אשר מובילה בסוף לדלקת ולכאב. חולשה חיסונית עלולה להוביל למצב בו מערכת החיסון אינה מפנה ביעילות פסולת תאית ונגעי רירית הרחם.

תזונאיות לטיפול באנדומטריוזיס

התזונאיות המופיעות ברשימה עברו הכשרה מקיפה באנדומטריוזיס במסגרת קורס "תזונת אנדומטריוזיס" מטעם עמותת עתיד-עמותת הדיאטנים והדיאטניות, בשיתוף פעולה עם עמותת אנדומטריוזיס ישראל. 

דילוג לתוכן