זכויות

ההתמודדות עם הבירוקרטיה הכרוכה בלהיות חולה במחלה כרונית היא ללא ספק אחד מהאתגרים המרכזיים עבור חולות אנדומטאריוזיס, אשר פעמים רבות לא מממשות את זכויותיהן מול מוסדות שונים מתוך חוסר יכולת (מובנת לגמרי) להתמודד עם העול הבירוקרטי בנוסף למחלה והשלכותיה.

המטרה שלנו כעמותה הפועלת עבור חולות אנדומטריוזיס  היא לסייע לכן להיות מיודעות בזכויות שלכן, ולהנגיש לכן את זכויות אלו ככל האפשר. 
חווית זלזול או הטרדה מצד רופא/ה? מתקשה להשיג טופס 17 למרפאת אנדומטריוזיס?  את מתקשה לקבל את הזכויות המגיעות לך? צרי איתנו קשר, ונסייע במה שנוכל. 
למידע נוסף על מיצוי זכויות – ניתן להצטרף לקבוצת הווטסאפ שלנו בנושא, המלווה ע"י עורכות דין המומחיות לתחום, או לחפש במנוע הזכויות הממשלתי. 

ביטוח לאומי

חדש! בזכות הפעילות שלנו, בנינו יחד עם המוסד לביטוח לאומי טופס ייעודי לחולות אנדומטריוזיס עבור תהליך ההכרה בנכות כללית.  טרם השימוש בטופס, אנו ממליצות לקרוא את כל המידע הרלוונטי בדף זה על תהליך הגשת התביעה לנכות כללית, וכן לקרוא את הדגשים החשובים לשימוש בטופס

חשוב לדעת שהתהליך מול ביטוח לאומי היום קל יותר מבעבר, מונגש הרבה יותר לאדם מן השורה ובהחלט יש סיכוי לקבל אחוזי נכות על אנדומטריוזיס. גם אם האחוזים לעיתים לא מספיקים כדי לקבל קצבת נכות חודשית, יש הטבות אחרות שניתן לקבל מאחוזי נכות מסוימים. יש לציין שהעמותה פועלת בשיתוף פעולה הדוק עם בכירים/ות בביטוח הלאומי, ובעתיד צפויים להיות שינויים נוספים שיקלו את הליך מיצוי בזכויות וההכרה במחלה.

לפני שאת ניגשת לתהליך התביעה, חשוב שתדעי שבמידה ואת עובדת ומרוויחה מעל כ-6331 ש"ח לחודש, לא תהיה לך אפשרות לקבל קצבת נכות. מתוך כך, עלייך לשקול האם משתלם לך לעבור את התהליך עבור זכויות אפשריות אחרות שניתן לקבל לאחר הכרה עם אחוזי נכות (לדוג'-זכאות לשיקום מקצועי).
טרם הגשת התביעה, אנו ממליצות לך לצפות בהרצאה הבאה בנוגע לביטוח לאומי ואנדומטריוזיס, אשר הועברה על ידי עו"ד נעה גליקמן המתמחה בנושא. 

לתהליך קבלת זכאות לקצבת נכות כללית שני שלבים עיקריים:
1. קביעת אחוזי נכות (דרגת נכות)
2. קביעת אי כושר עבודה
הזכאות לקצבת הנכות כללית היא רק למי שיש לה נכות רפואית של מעל 60% (או מעל 40% אם אחד הליקויים שווה 25% בפני עצמו) ובנוסף איבדה את כושר העבודה שלה ב50% לפחות. 
ניתן למצוא עוד מידע בנושא כאן.

1. קביעת אחוזי נכות
אחוזי נכות רפואית מהווים אישור של ביטוח לאומי לקיומה של נכות אשר נגרמה בשל מחלה או רקע רפואי. דרגת הנכות הרפואית מתורגמת ע"פ ספר הליקויים של המוסד לביטוח לאומי (אשר ניתן למצוא אותו באינטרנט) לכדי אחוזים הניתנים לפי כל לקות רפואית, אשר יחד משוקללים לדרגת נכות רפואית (0-100). אחוזי הנכות (או נכות רפואית) אינם מהווים בפני עצמם הבטחה לקבלת קצבת נכות או הטבות-רק לאחר עמידה בכמה תנאים במקביל ניתן להיות זכאית לקבלת קצבת נכות.
אחוזי הנכות נקבעים בוועדה ייעודית של הביטוח הלאומי, הנקראת 'ועדה רפואית'.  בוועדה רפואית צריכים לשבת רופא/ה מומחה לתחום המחלה, ומזכיר/ה לרישום פרוטוקול ובחינת שמירת הזכויות של החולה.
בפועל לצערנו, אין לרשות בביטוח הלאומי אין די רופאים גניקולוגים המשתתפים בוועדות רפואיות, ולכן על-אף שהדבר נדרש בנהלים, במרבית המקרים חולות אנדמוטריוזיס שייגשו לוועדות, ייאלצו לשבת מול רופאים שאינם מומחים לתחום. חשוב שתדעי כי זו זכותך לדרוש לדחות וועדה בה אין רופא גניקולוג! אנו פועלות כיום למציאת מענה לנושא. 

במהלך הוועדה הרופא ייבחן את הבדיקות, הניתוחים והטיפולים שעברת בעבר, וייתכן שישאל שאלות נוספות או יבקש תוספות לבדיקות הרקע. אחוז הנכות מהווה סכום משוקלל של כל הקשיים, ליקויים ומחלות רקע, ולכן יש ליידע ולהגיש מסמכים אודות כל הקשיים עימם את מתמודדת ביום-יום, גם אם קשורים לאנדומטריוזיס, וגם אם לא. הליקויים צריכים להתאים לליקויים הקיימים ב'ספר הליקויים' של הביטוח הלאומי, בו אנדומטריויזס אינו מופיע כליקוי בפני עצמו. סעיפים רלוונטיים לאנדומטריוזיס שכן מופיעים בספר הינם: דלקת כרונית או מצב שלאחר דלקת של אברי מין האישה, גידולים שפירים וממאירים, דלקות מעי, שינוי צורת האגן והשפעה על האיברים הפנימיים בו ודלקת כרונית בשלפוחית השתן. בנוסף, ישנו סעיף 'אחר' שניתן לקשרו לתסמינים רבים. כיום הביטוח הלאומי מנסה לתת מקום גם לתסמיני כאב קשים, אך הדבר טרם תורגם לספר הליקויים.

חשוב לציין שבמרבית המקרים, הסעיפים הקשורים לאנדומטריוזיס בלבד לא יזכו יחדיו ביותר מ-20% נכות, ולכן אם את סובלת ממחלות ומוגבלויות תפקודיות נוספות-חשוב שתצייני אותם. בנוסף, יש לקחת בחשבון שבמקרים רבים, אם לא עברת ניתוח לאנדומטריוזיס יהיה לך יותר קשה לקבל אחוזי נכות בעקבות המחלה.

לאחר קיום הוועדה, ייקבעו לך אחוזי הנכות, וכן האם מדוברת בנכות זמנית או קבועה.
את יכולה לערער על ההחלטה תוך 60 יום מיום הוועדה. לפרטים נוספים קראי כאן.

2. קביעת אי כושר עבודה
אם הנך בגיל עבודה ונקבעה לך דרגת נכות משוקללת של לכל הפחות 40% (ובתנאי שליקוי אחד הוא בשיעור של 25% לפחות) או לחילופין נכות משוקללת של מעל 60%- הטיפול בעניינך יעבור אל פקיד התביעות של הביטוח הלאומי, בכדי שזה ייקבע את דרגת אי-כושר ההשתכרות שלך (שלא בנוכחותך). באם לא הוכרת עם 100% פגיעה בכושר השתכרותך, תופני לפקיד/ת שיקום של הביטוח הלאומי: עו"ס שתפקידו/ה להעריך את רמת הפגיעה של המחלה בתפקודך. באם תוכרי עם פגיעה של מעל 50% ביכולת ההשתכרות שלך, תהיי זכאית לקצבת נכות.
הקצבה משולמת ב-28 לכל חודש, וגובהה תלוי באחוזי אי-כושר העבודה, ומתעדכן מעת לעת. תוכלי לקרוא על הסכומים המעודכנים משנה לשנה באתר ביטוח לאומי בקישור זה. ניתן לעבוד בשכר במקביל לקבלת קצבה. מגובה שכר מסוים, גובה הקצבה יקוזז.
את יכולה לערער על ההחלטה תוך 60 יום מיום קבלת ההחלטה. 

לסיכום, שלושת התנאים המרכזיים לקבלת קצבת נכות הינם:
1. דרגת נכות רפואית משוקללת בשיעור של לפחות 40% (ובתנאי שליקוי אחד הוא בשיעור 25% לפחות) או 60%
2. אובדן כושר השתכרות של מעל 50%
3. גיל עבודה

הטבות נלוות:
אם נמצאת בעלת דרגת נכות רפואית בשיעור 20% ומעלה, גם אם אינך נמצאת זכאית לאובדן כושר עבודה מעל 50%, תהיי זכאית להטבות אחרות, כדוגמת:

איך להגיש תביעה לנכות רפואית?
ניתן להגיש את מסמכי התביעה בסניף הקרוב אלייך או באופן מקוון בקישור זה באתר ביטוח לאומי, בו מופיעה גם רשימה של כלל המסמכים הנדרשים הנוגעים למצבך הרפואי.  כמו כן, ניתן להיעזר בעו"ד. חשוב לדעת שכיום חל איסור על עו"ד לגבות ממך תשלום על התהליך מלבד על פתיחת התיק, וכן אחוזים הקבועים בחוק מהקצבה שתשולם לך (באם תזכי בתביעה). 
נזכיר שוב כי כדאי לצרף לתביעה גם מסמכים על מצבים רפואיים או קשיים שאינם קשורים לאנדומטריוזיס או אדנומיוזיס, בכדי להשיג דרגת נכות משוקללת גבוהה יותר המשקפת את כל הקשיים עימם את מתמודדת.

יד מכוונת של הביטוח הלאומי
ביטוח לאומי מפעיל שירות ייעוץ והכוונה לוועדות רפואיות, הניתן על-ידי צוות רופאים מומחים בתחומים שונים, ללא עלות. ניתן לקבל סיוע טלפוני, או לתאם פגישה פנים מול פנים או שיחת וידאו און-ליין. לתיאום: 2496*.
הסניפים בהם קיים השירות הינם: באר שבע, אשדוד, חולון, פתח תקווה, ירושלים, נתניה, נצרת וחיפה.

תעסוקה, אובדן כושר עבודה ואבטלה

רפואה תעסוקתית 

הרפואה התעסוקתית היא כתובת מומלצת לכל מי שבכוונתה להגיש תביעת אובדן כושר עבודה בביטוח לאומי או כנגד חברת ביטוח המבטחת על-פי פוליסת ביטוח פרטית. הרפואה התעסוקתית יכולה לקבוע האם המצב הרפואי שלך גרם לך לאובדן כושר עבודה חלקי או מלא. אם את חשה כי אכן נפגם כושרך לעסוק בעיסוקך הרגיל, תוכלי לפנות לרפואה תעסוקתית לחוות דעת עבור התביעה.
כיום ניתן לפנות למרפאות התעסוקתיות של קופות החולים רק בהפניית מעסיק קיים או הביטוח הלאומי. לשם הערכה כללית של כושר עבודה, ניתן לפנות לעת עתה כאמור רק לרפואה תעסוקתית פרטית.

תביעת אובדן כושר עבודה מול הביטוח הפנסיוני

במקרים בהם המחלה התפרצה בזמן שהיית במקום עבודתך אשר ביטח אותך בביטוח פנסיוני (כחוק), יש מקום לבדוק האם ניתן לתבוע את הביטוח הפנסיוני עצמו על אובדן כושר עבודה. תצטרכי להוכיח שכושר העבודה שלך נפגע בעקבות המחלה (למשל ע"י ירידה באחוזי משרה, אבטלה, פיטורין וכד'). חשוב לשמור על רצף הביטוח הפנסיוני שלך גם כשאינך עובדת, אחרת הפוליסה שלך תיפסק לאחר מספר חודשים ואיתה גם היכולת לתבוע אובדן כושר עבודה.
חשוב להדגיש שאין לתביעה זו קשר להחלטות הביטוח הלאומי.

הנציבות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות של משרד המשפטים

לצערנו, נשים עם אנדומטריוזיס זוכות לעתים לפיטורין לא מוצדקים ואפליות על רקע המחלה והשלכותיה (חיסורים רבים, טיפולים, ניתוחים ואחוזי משרה נמוכים וכד'). 
אם ברור שהסיבה קשורה ישירות לאנדומטריוזיס, ייתכן שתוכלי לתבוע את המעסיק על אפליית אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה (אין צורך בהכרה בנכות רפואית לשם כך). הנציבות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות של משרד המשפטים תוכל לסייע במקרים אלו בייעוץ או ייצוג משפטי חינמי.

זכויות לעובדת הנמצאת בטיפולי פוריות

נשים רבות עם אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס נאלצות לעבור טיפולי פוריות רבים.
עובדת בתהליכי טיפולי פוריות זכאית להיעדר מעבודתה על חשבון ימי מחלה, בהינתן אישור הרופא המטפל על הצורך בימי מחלה, ובהודעה מראש.
בנוסף, סעיף 9(ה) לחוק עבודת נשים קובע שאין לפטר עובדת שנעדרה מעבודתה בשל טיפולי פוריות (אלא אם התקבל היתר מיוחד לשם כך מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה והרווחה).

  • החוק מפרט ומסביר שאין לפטר עובדת במשך 150 יום שלאחר תום ההיעדרות.
  • אם העובדת לא נעדרה בשל הטיפולים, אז החוק אוסר על פיטורים במשך 150 הימים מאז תחילת הטיפולים או למשך כל תקופת הטיפולים (המאוחר מביניהם), כל עוד האישה מועסקת כבר 6 חודשים לכל הפחות אצל אותו מעסיק.

במקרה של פיטורין הנוגד איסור זה, יש להגיש תלונה כנגד המעסיק ליחידת האכיפה של חוקי העבודה. לפרטים נוספים לחצו כאן.

רשלנות רפואית / הגשת תלונה על רופא/ה

רשלנות רפואית מהווה הפרה של חוק ביטוח בריאות ממלכתי. דוגמאות לרשלנות רפואית:

  •  אבחון שגוי, היעדר אבחון, או אבחון מאוחר של בעיות ומחלות.
  • ביצוע פעולות שאינן בסמכות המקצועית.
  • רשלנות במתן הטיפול התרופתי עליו הורו הרופאים/ות, מבחינת סוג ומינון התרופות.
  • אי רישום, רישום שגוי או חלקי של הוראות הרופא/ה או פרוטוקול הטיפול הנדרש.


תביעת משרד הבריאות (נציב קבילות הציבור)
במקרה בו את סבורה שחווית רשלנות בטיפולך הרפואי, חווית יחס מטריד, מזלזל או לא מקצועי או שזכויותייך לא מוצו, תוכלי להגיש תלונה לנציב קבילות הציבור במוסד הרפואי המטפל בך ולאחר מכן גם במשרד הבריאות.
להלן קישורים לפניות הציבור בקופות החולים:

לאחר שמיצית את תהליכי התלונה בקופה, תוכלי להגיש תלונה לנציב קבילות במשרד הבריאות באופן מקוון כאן. למידע נוסף היכנסי לאתר משרד הבריאות.

הטרדה או פגיעה מינית בטיפול רפואי
באם חווית הטרדה או פגיעה מינית במהלך טיפול רפואי או משלים לאנדומטריוזיס, יש לנו תיבת מייל ייעודית לפניות מסוג זה בה תקבלי מענה בידי עובדת סוציאלית. כמובן שפרטיותך תישמר:  [email protected]
כמו כן, ניתן לפנות למרכזי הסיוע לנפגעי/ות תקיפה מינית, לקרן בריאה או ללובי למלחמה באלימות מינית

תביעה לבית המשפט

רשלנות רפואית מהווה הפרה של חוק ביטוח בריאות ממלכתי ועילה לתביעה בבית משפט.
דוגמאות לרשלנות רפואית:

  • אבחון שגוי, היעדר אבחון, או אבחון מאוחר של בעיות ומחלות.
  • ביצוע פעולות שאינן בסמכות המקצועית.
  • רשלנות במתן הטיפול התרופתי עליו הורו הרופאים/ות, מבחינת סוג ומינון התרופות.
  • אי רישום, רישום שגוי או חלקי של הוראות הרופא/ה או פרוטוקול הטיפול הנדרש.

בתביעה זו ניתן לתבוע מוסדות מטפלים – קופות חולים ובתי חולים, וכן אנשי מקצוע כדוגמת רופאים. ההגשה אפשרית עד ל-7 שנים רטרואקטיבית, ובקרב ילדות, עד הגיען לגיל 25.
לפני הגשת תביעה על רשלנות רפואית מומלץ מאוד להתייעץ עם עו"ד מנוסה. כמו-כן, חובה לפנות אל רופא/ה מומחה/ת בכדי לקבל חוו"ד עצמאית וכתובה.

זכויות בקופות החולים

טפסי 17

טופס 17 הוא טופס התחייבות מקופת החולים המבטחת, עבור נותן שירות או טיפול רפואי הכלול בסל הבריאות לו זכאית האישה, ושניתן מחוץ לקופה. הטופס נועד עבור שירותים שעימם התקשרה קופת החולים בהסכם (סתי חולים, מכונים ומרפאות, ונותני שירותים נוספים שאינם של הקופה). הוא ניתן לפני קבלת השירות או הטיפול, ומהווה תנאי הכרחי למימונו על-ידי הקופה.
לזכותך היכולת לבחור מבין נותני השירותים של הקופה או השירותים עימם היא בהתקשרות ובהסדרים. האפשרות של קופת החולים להגביל את חופש הבחירה לסרב לבקשת ההתחייבות, כפופה למספר עקרונות:

  1. על אף הסירוב, מתאפשרת שמירה על הרצף הטיפולי שלך
  2. המומחיות הנדרשת קיימת בקופה/בשירות נוסף אותו תוכלי לקבל
  3. השירות החלופי אותו מציעה/יכולה לממן הקופה נמצא במרחק סביר ממקום מגורייך

במקרה של סירוב שאינו עומד בעקרונות אלו לדעתך, את רשאית להגיש ערעור דרך הנהלת המחוז של קופת החולים שלך. אם הליך זה לא מצליח, את יכולה לנסות להגיש תלונה אל נציבות פניות הציבור בקופת החולים ואל נציבות קבילות הציבור במשרד הבריאות, בדומה לתהליך שתואר בסעיף 'רשלנות רפואית – הגשת תלונה'.

תהליך הבקשה
1. פני לסניף הקופה בבקשה לטופס 17, והגישי את ההפניה לטיפול המבוקש מהרופא/ה המטפל/ת ואת המסמכים הרפואיים הרלוונטיים.
2. הוצאת טופס 17 כרוכה בתשלום השתתפות עצמית העומדת לפי מחירון משרד הבריאות על עד 33 שקלים לשירות בכל רבעון
3. מרגע הגשת הבקשה לטופס 17, קופת החולים מחויבת לתת תשובה תוך ארבעה ימי עסקים. לרוב, רק במקרים אשר מצריכים אישור מיוחד של רופא/ה מנהלי/ת, קבלת האישור עלולה לארוך מספר ימים.
4. ניתן לקבל את הטופס במרפאה או להדפיס דרך אתר הקופה עם סיסמה שהונפקה מראש.
5. לרוב, תדרשי לפנות לקבלת טופס 17 עבור כל טיפול בנפרד. יחד עם זאת, פנייה לאותה מרפאה בפעם השנייה והלאה באותו רבעון לא תגרור תשלום עבור הטופס.
לידיעתך-קיים 
שירות ייחודי של ביה"ח שיבא אשר מסייע למטופלים/ות בהוצאת טופס 17 מול קופת החולים שלהם.


השתתפות עצמית ברכישת תרופות

עפ"י חוק ביטוח בריאות ממלכתי, חולים כרוניים זכאים להנחות עבור תרופות שבסל התרופות, שכן עבור חולים כרוניים נקבעת תקרת השתתפות עצמית לתרופות, רבעונית או חצי-שנתית.
בעקבות המאבק שלנו, מיולי 2021 אנדומטריוזיס מוגדרת במשרד הבריאות כמחלה כרונית באופן רשמי!
ההכרה מבטיחה תקרת השתתפות עצמית במימון תרופות אשר בסל התרופות של כ-1000 שקלים ברבעון (כ-330 בחודש), תלוי קופת חולים. התקרה תקפה רק לתרופות שבסל התרופות, הקשורות לטיפול באנדומטוריוזיס או לכל דבר אחר. כלומר, אם מטופלת נדרשת לשלם מעל 1000 שקלים ברבעון (ולעתים גם בנגזרת לפי חודשים) על תרופות שבסל, כולל תרופות למחלות אחרות או אפילו לאנטיביוטיקה לטיפול נקודתי שהוא, התשלום יוגבל כבר במעמד התשלום בבית המרקחת. כל סכום מעבר למכסה ימומן ישירות על-ידי הקופה המבטחת, וללא התערבות המטופלת.
סכומי התקרות משתנים במעט בין הקופות ומתעדכנים באתר הקופות. הסכומים נכון לחודש אפריל 2021: 
מכבי -984 רבעוני
כללית- 1029 רבעוני
מאוחדת- 1170 רבעוני
לאומית- 1041 רבעוני
*תקף רק לרכישת תרופות בבתי מרקחת שבהסדר עם הקופות.
מידע נוסף על הזכויות של חולות וחולים במחלות כרוניות ניתן למצוא כאן.
כדי לקבל את ההכרה כחולה כרונית, המחלה צריכה להופיע כאבחנה בתיק האישי שלך בקופת החולים. תוכלי לברר זאת מול רופא/ת המשפחה, ולבקש להוסיף את האבחנה אם היא אינה מעודכנת במערכת. 

הסדרי קופות חולים לייעוץ מומחים

באמצעות הסדר של כל קופת חולים עם קופות אחרות ורופאים פרטיים, ניתנת למבוטחות (ומבוטחי) הקופות אפשרות ל- 3-4 מפגשי ייעוץ עם רופאים מומחים חיצוניים לקופה בשנה. הסבסוד משולם ישירות מהקופה המבטחת לרופא/ה, והמבוטחת נדרשת לשלם סכום שנע לרוב בין 100-300 שקלים לפגישה (במקום מחיר פגישת ייעוץ פרטי מלא).
לכל קופת חולים הסדרים משלה, מול רופאים שונים. ניתן לצפות ברשימת הרופאים בהסדרים באתרי הקופות. הרשימות משתנות מעת לעת בהתאם לחוזים שנקבעים בין הקופות לרופאים.
חשוב לציין שגם ביטוחים פרטיים משלימים מספקים פגישות ייעוץ מסובסדות עם רופאים ורופאות פרטיים. אם יש לך ביטוח פרטי, בדקי מהם תנאי הזכאות בפוליסה שלך

צה"ל

למידע מפורט על הזכויות של חיילות, נשות קבע ומשרתות מילואים – כאן.

מוסדות להשכלה גבוהה

לצערנו, אין כיום תקנון ברור ומחייב בהקשר לזכויותיהם של סטודנטים וסטודנטיות עם מחלות שקופות, ומתוך כך חולות אנדו' רבות נאלצות להתמודד בעצמן מול המערכת האקדמית בניסיון לקבל הקלות וסיוע רלוונטי כגון מועדי ב', דחייה בהגשות, אישור על חיסורים מעבר למותר וכד'.  עם זאת, בכל מוסד אקדמי לרוב אמורים להיות לפחות שני גופים שניתן לפנות אליהם במטרה לקבל הכרה במגבלה רפואית ומתוך כך התאמות והנגשות:
א. דיקנט הסטודנטים של כל מוסד, שהינו הגוף האמון על זכויותיהם ורווחתם של הסטודנטים והסטודנטיות במוסד, ופעמים רבות כולל גם יחידה לנגישות.  
ב. תאי סמ"ן (סטודנטים מנהיגים נגישות) באגודות הסטודנטים השונות, אשר מטרתם לדאוג לשמירת הזכויות של סטודנטים וסטודנטיות עם מוגבלויות מסוגים שונים. 
בנוסף, לסטודנטיות שעוברות טיפולי פוריות יש זכויות שונות שחשוב שיהיו מודעות אליהן, הנוגעים להחסרת שיעורים, דחיית עבודות ומבחנים, ביטולי קורסים וכד'. 
ניתן למצוא כאן את כל הפרטים. 

כאן תוכלי למצוא מסמך ייעודי בו ריכזנו את הזכויות שלך באקדמיה, והדרכים השונות בהן תוכלי לפעול בכדי לקבל התאמות והנגשות. 
באם את מתקשה למצות את זכויותיך, פני אלינו במייל [email protected] וננסה לסייע. וכמובן, את מוזמנת להצטרף לקבוצת הווטסאפ שלנו לסטודנטיות! 

ביטוח בריאות פרטי

ביטוח בריאות פרטי יכול לכסות מגוון טיפולים: ייעוצים וטיפולים אצל רופאים מומחים פרטיים ומחוץ לקופה, ניתוחים בארץ ובחו"ל, רפואה משלימה, טיפול נפשי, ועוד.
אם עוד אין ברשותך ביטוח בריאות פרטי, ובכוונתך לבטח עצמך בכזה, מומלץ לעשות כן לפני שישנה אבחנה או חשד לאבחנה בתיק הרפואי שלך.
ברגע שישנה אבחנה או חשד לאבחנה זו בתיק, המחלה תוחרג לך מהפוליסה הפרטית. לכן, אם את חושדת בקיום המחלה, מומלץ לרכוש ביטוח בריאות פרטי לפני העלאת ההשערה למחלה בפני רופא או רופאה. ייתכן שישנה גם תקופת אכשרה לביטוח, שגם במהלכה יש לחכות עם הבדיקה הרפואית.
לעוד מידע מוזמנות לצפות בהרצאה שעשינו  על ביטוח בריאות ואנדומטריוזיס, באדיבות סוכן הביטוח שחר גייזר. 

 

מערכת החינוך

למידע מפורט על אנדומטריוזיס אצל נערות והתמודדות במערכת החינוך – כאן

קנאביס רפואי

מתמודדות עם אנדומטריוזיס או אדנומיוזיס מקבלות קנאביס לפי נוהל 106 דרך ההתוויה המיועדת לחולי/ות כאב כרוני. בכדי לקבל קנאביס על רקע ההתוויה, לרוב צריך להוכיח מיצוי אפשרויות טיפול-משמע, שימוש בתרופות נרקוטיות לשיכוך כאב ולפעמים גם ביקור קודם אצל רופא/ת כאב. 
באופן עקרוני גם הרופאים המומחים לאנדומטריוזיס רשאים להגיש המלצה למשרד הבריאות למתן קנאביס להתווית כאב כרוני, אך רובם מעדיפים לא לעסוק בנושא זה. עם זאת, חשוב שהם יכתבו המלצה לשימוש בקנאביס, כדי שתוכלי להגיע איתה לרופא/ת הכאב.
קיימים היום רופאים המוסמכים להנפיק רשיונות במקום, ללא פנייה ליק"ר. הרשימה משתנה מעת לעת, וכדאי לבדוק עם כל רופא/ה באופן פרטני האם הוא עדיין עוסק בהנפקה. לפי חוק, לרופאים/ות אלו מותר להנפיק רישיון רק במסגרת ציבורית, אך הנושא מורכב ולא תמיד נאכף. 

ברשימה הבאה תמצאו רופאים/ות עם הסמכה להנפיק רישיון קנאביס רפואי, וכן ארגונים ויועצים/ות שמלווים לאורך הדרך: 
באם ככל הידוע לנו הרופא/ה מקבל/ת גם דרך קופת חולים או מסגרת ציבורית, סימנו זאת בסוגריים. כדאי לבדוק עם כל רופא/ה באופן פרטני האם הוא רלוונטי לכן – הרשימה משתנה באופן תכוף, וחלק מהרופאים אינם רופאי כאב אלא מתמחים בתחומים אחרים:
רופאים/ות בעלי הסמכה להנפקת רישיון במקום – ד"ר ליאורה שכטר, ד"ר עובד כהן, ד"ר טלי סחר (הדסה עין כרם), ד"ר קשקוש ראשד (כללית בקלנסוואה), ד"ר ג'וסלין זמיר (כללית בעפולה), ד"ר דרור רובינסון, ד"ר יוסף אלנקרוואי (כללית ברהט), ד"ר סיימון לוי, ד"ר מנחם בן שחר (מכבי בקרית מוצקין), ד"ר עמי ורבר (מאוחדת ברחובות), ד"ר עדי נובאני (כללית בירושלים), ד"ר ברקת שיף קרן (מכבי ופרטי), ד"ר פאולה רושקה, ד"ר ג'ורג' חביב (כללית בנוף הגליל), ד"ר עמיקם רשף (כללית בעפולה), ד"ר סילביו בריל (איכילוב), ד"ר עליזה הכימיאן פרגמן, ד"ר אריאלי יזהר.
ארגונים ויועצים/ות המסייעים בתהליך הוצאת הרישיון – הוריקאן, פרומדיס, צמחי הפלא, המרכז הארצי לרפואת כאב, אירית אבישר, שלומי סנדק, נטע קובלסקי, דבי
רויטמן, עמותת מעלה, מדיקוואי, גרינהאוס
שירותים נוספים בהם מנפיקים רשיונות – מרפאת הקנאביס במסגרת מרכז האנדומטריוזיס בתל השומר (למטופלות המרכז בחצי השנה האחרונה), קנאביס&מור של מכון מור (למטופלות כללית)
לעוד פרטים, ניתן לעיין באתר של קנאליסט שמפרט את כל מה שצריך לדעת באופן בהיר ותמציתי, או לקרוא את כאן את רשימת "הרופאים הסודיים" שלא כולם מופיעים ברשימות הרשמיות של המורשים להנפיק רישיון. 

אילן מסמכים צריך?
א. אישורים על נטילת תרופות מסוגים שונים (תרופות נרקוטיות או תרופות כגון ליריקה וסימבלטה)
ב. אישור על ביקורים קודמים במרפאת כאב/רופא/ת כאב פרטי (אם יש)
ג. מכתב המלצה מרופא מומחה לאנדומטריוזיס
ד. מידע רפואי נוסף רלוונטי-המלצות מרופאים מומחים נוספים, סיכומי אשפוז, סיכומי ניתוח וכד'.
הרופא/ה יעבור על המסמכים ואם היא תבין שאת עומדת בקריטריונים של משרד הבריאות, תונפק לך המלצה למתן רישיון אשר תישלח ליק"ר, או שיונפק לך במקום רישיון, במידה והרופא/ה מוסמכ/ת לכך.
באם את חווה קשיים בתהליך האישור או ברצף הטיפולי שלך לאחר שכבר קיבלת רישיון, מומלץ לפנות לעמותת הקנאביס הרפואי אשר מנוהלת ע"י דנה בר-און שעושה עבודה מדהימה ביותר עבור המטופלים. הייעוץ במסגרת העמותה ניתן בפועל דרך מאיה מגל, שאחראית לסיוע למטופלים.

ברישיון יהין כתובים לך המינונים שנבחרו לך-הן כמות הגרמים בחודש והן הרכב הזנים לפי אחוז הTHC והCBD. את הקנאביס ניתן לרכוש בבתי מרקחת מורשים למכירת קנאביס (לרשימת בתי המרקחת באתר משרד הבריאות). 

צריכה סיוע בתהליך, או שקיבלת את הרישיון המיוחל אבל את לא יודעת מהיכן להתחיל וכיצד להשתמש נכון בתרופה? ניתן לפנות לליאת בני, יו"ר העמותה הישראלית לקידום הקנאביס הרפואי, אשר מסייעת בהדרכה על שימוש נכון ומותאם אישית בקנאביס, ללא עלות (!) בטלפון: 052-249-7217. למטופלת מאוחדת יש מוקד ייעודי בנושא. כמו כן, יש קבוצות פייסבוק נוספות שניתן למצוא בהן מידע רלוונטי: קבוצת פייסבוק ייעודית לאנדומטריוזיס וקנאביס (הקבוצה אינה מקושרת לעמותה והיא יוזמה עצמאית של חולות), נשים בירוק, פרחים רפואיים וקנאביס זנים וספקים – הקבוצה הפתוחה.
מתקשה כלכלית לממן את התרופה?
ניתן לנסות לפנות לגמ"ח הפרח הירוק של אביחי ויקטור סמילה.

דילוג לתוכן