שאלות נפוצות

נערות ונשים רבות חשות בלבול, תסכול וחוסר אונים במהלך התהליך המפרך לקבלת האבחון.
אולי הן סובלות מתסמינים שאינם "קלאסיים" למחלה, אולי הבדיקות העידו ש"הכל בסדר", אולי רופא או רופאה אמרו שהכל תקין ואולי עוד בכלל לא ברור-מהי המחלה הזו? גם לאחר קבלת האבחנה, הבלבול הוא רב-האם נכון ללכת על ניתוח או גלולות? האם יש לרפואה המשלימה מה להציע לי? מה לגבי פוריות וכניסה להיריון? ואיפה אפשר לקבל תמיכה?
לסבול מתסמינים שפוגעים באיכות החיים ולא לדעת מדוע, או לקבל אבחנה של מחלה כרונית-שניהם מצבים לא פשוטים, מעוררי חרדה ומבלבלים. זה הגיוני וטבעי להיות מוצפת רגשות, שאלות ופחדים בהתמודדות עם אבחנה של מחלה כרונית. 
אנחנו כאן לעשות לך סדר, ולעזור לך להבין מאיפה להתחיל.

מה זה אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס היא מחלה גניקולוגית כרונית שפוגעת בכ-10% מאוכלוסיית הנשים והנערות, ומאובחנת באיחור ממוצע של כ-11 שנים בישראל. המחלה נוצרת כאשר תאים דמויי רירית הרחם (אנדומטריום) גדלים מסיבה שעדיין אינה ידועה מחוץ לרחם ויוצרים דלקות, נגעים, ציסטות והידבקויות אשר גורמים לכאבים קשים ולשאר התסמינים המתוארים לעיל. מוקדי האנדומטריוזיס נמצאים לרוב באגן ובבטן, אך לעיתים רחוקות גם מגיעים למקומות מרוחקים כמו הריאות. המחלה מתבטאת בשלושה סוגים – אנדומטריוזיס פריטונאלי (שטחי), שחלתי ועמוק. על כולם ניתן לקרוא יותר כאן וכאן לאנדומטריוזיס יש גם "מחלת אחות" בשם אדנומיוזיס (חלק אף סוברים שמדובר בצורת ביטוי שונה לאותה מחלה), בה התאים דמויי רירית הרחם נמצאים בדופן שריר הרחם, ולא מחוץ לרחם. לשתי המחלות תסמינים דומים למדי, אך יש כמה הבדלים.

תסמינים של אנדומטריוזיס יתחילו לרוב כבר בגיל הנעורים, לעיתים מהוסת הראשונה. המחלה מתאפיינת בגילאים אלו לרוב בכאבים משתקים במהלך הוסת, אשר עלולים להתלוות להתעלפויות, הקאות ובחילות.
אנדומטריוזיס היא מחלה פרוגרסיבית, משמע-היא עלולה להחמיר ללא טיפול. מתוך כך, עד שסוף-סוף מאבחנים, פעמים רבות התסמינים כבר חמורים יותר מ"רק" כאבי וסת משתקים ועלולים לכלול כאבי אגן כרוניים לאורך כל החודש, כאבים קשים במהלך הביוץ, כאבי גב תחתון, בעיות עיכול, כאבים ביחסי מין, בעיות בדרכי השתן, קשיי פוריות וכד'. יש לציין שפעמים רבות המחלה יכולה להתקיים גם ללא תסמינים כלל.

יצירת מודעות למחלה היא דבר חיוני, ואבחון מוקדם יציל איכות חיים, פוריות, איברים פנימיים ושנים של סבל נפשי ופיזי בל יתואר.
למיטיבות לכת, יש עשרות סרטונים, מאמרים והרצאות כאן, דרכם אפשר ללמוד ולהעמיק עוד במחלה. ניתן גם לקרוא את דו"ח האנדומטריוזיס הראשון בישראל אותו הפקנו בעמותה ב-2022, כאן

איך אדע אם התסמינים שלי נובעים מאנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס היא מחלה ערמומית למדי, היכולה להיראות שונה בתכלית בין חולה לחולה.
אחד המיתוסים הנפוצים, הוא שהתסמין המרכזי והחשוב ביותר הוא כאבי וסת קשים, ואם את סובלת מתסמינים אחרים או נוספים-אין סיכוי שאת סובלת מאנדומטריוזיס. אין זה נכון-המחלה יכולה להתבטא גם ללא כאבי וסת קשים, או כאמור-ללא תסמינים כלל.
התסמינים של המחלה מגוונים מאוד; תתחילי בלקרוא את רשימת התסמינים האפשרית. אם כמה מהם תקפים אלייך, שווה להמשיך בתהליך האבחון. 
חשוב לדעת שרופאים/ות רבים/ות אינם מבינים מספיק באנדומטריוזיס, ובפרט בדרכי האבחנה. מתוך כך, הם סוברים שבדיקות דם, אולטרסאונד, MRI או CT מספיקים עבור האבחון. הדבר אינו נכון-פעמים רבות לא ניתן לראות אנדומטריוזיס (בעיקר שטחי) בשום בדיקה, ופעמים אחרות-רק מומחה יבחין בסימני המחלה באמצעות הבדיקות.

אז איך אני בודקת האם מדובר באנדומטריוזיס?

מומחה לאנדומטריוזיס יכול לאבחן בצורה מהימנה יחסית האם יש לך אנדומטריוזיס, גם ללא ניתוח. כאמור, למחלה יש צורות שונות של ביטוי, תסמינים שונים ומגוונים ונטייה להיות חמקמקה וקשה לאבחון. מתוך כך-חשוב שתלכי לרופא.ה המתמחה בטיפול אנדומטריוזיס.
איך מגיעים לרופא.ה שכזה? מרבית מרכזי האנדומטריוזיס נמצאים בבתי חולים, וכדי להגיע אליהם יש לקבל הפניה מרופא.ת משפחה/נשים, ולקבל טופס 17 מהקופה שלך. התורים במרכזים יכולים להיות מאוד רחוקים, לכן ניתן לשקול להגיע גם באופן פרטי – כל רופא עובד בהסדר עם ביטוחים משלימים שונים של הקופה, כך שניתן להגיע במחיר מוזל דרך ההסדר (150-250 ש"ח). במספר קופות חולים יש מרפאת אנדומטריוזיס של הקופה, אליה קובעים תור דרך מוקד הזימון תורים. כל המידע מופיע בדף המרפאות שלנו. לעיתים מקשים על קבלת הפניה/טופס 17 למרכזי האנדו – במקרה כזה ניתן לערער למחוז אליו את משויכת, לפנות לפניות הציבור או לכתוב לנו.
מה קורה בפגישה? הרופא או הרופאה ייקחו את ההיסטוריה הרפואית שלך, ישאלו לסימפטומים שאת סובלת מהם, יערכו לך בדיקה גינקולוגית מקיפה וכן אולטרסאונד וגינלי (בכפוף להסכמתך). לרוב, גם אם לא נמצאו נגעי אנדומטריוזיס באולסטראונד בבדיקה זו (לדוגמא בעקבות אנדומטריוזיס שטחי), רופא.ה מיומנ.ת מספיק יוכלו לזהות האם מדובר באנדומטריוזיס ולהמליץ לך על טיפול הולם.
כחלק מתהליך האבחנה, לעיתים ישלחו אותם לבדיקת אולטרסאונד ייעודי – בדיקת אולטרסאונד ארוכה ומקיפה יותר הנערכת בידי מומחית עם מכשור מתקדם ומיומנות גבוהה בזיהוי המחלה, וכן לבדיקות נוספות, כמו MRI (לעיתים מומלץ לעשות MRI בפרוטוקול מיוחד ורק בבתי חולים מסוימים), גסטרוסקופיה, אולטרסאונד כליות ודרכי שתן ועוד. 

קבעת תור למומחה? מוזמנת להוריד את טופס ההכוונה הייעודי שלנו לפגישה ראשונה אצל רופא מומחה לאנדומטריוזיס.
חשוב!
מומלץ לעשות ביטוח בריאות פרטי טרם כל פנייה לרופא.ה עבור תסמיני המחלה. אחרת, המחלה תוחרג מהביטוח גם על סמך חשד. 

מה אפשרויות הטיפול העומדות בפניי?

אפשרויות הטיפול באנדו מתחלקות לטיפולים מערביים-טיפול תרופתי, הורמונלי וניתוחי ולטיפולים טבעיים.

  • בטיפול התרופתי, מלבד משככי כאב עיקר ההתמקדות הוא בטיפול הורמונלי, הנקרא בקרב החולות גם כ"דיכוי הורמונלי". הטיפול ניתן דרך גלולות למניעת היריון הניטלות ברצף, ללא הפסקה לקבלת הוסת, או באמצעות תכשירים הורמונליים אחרים. מפורט יותר בנושא כאן.
  • טיפול ניתוחי ניתוח לפרוסקופיה הוא האפשרות היחידה לאבחנה ודאית של אנדומטריוזיס, באמצעות ביופסיה של הרקמות המוסרות במהלך הניתוח. עם זאת, לא נהוג בישראל להיכנס לניתוח לשם אבחנה בלבד, אלא גם לשם טיפול במחלה. במהלך הניתוח מסירים את הנגעים, הציסטות וההידבקויות באגן ובבטן. 
    בישראל הגישה שמרנית יחסית לגבי ניתוחים, ובד"כ נהוג להמליץ קודם על טיפול תרופתי, אלא בשלושה מקרים מרכזיים – יש קשיי פריון משמעותיים שיכולים להשתפר דרך ניתוח, יש סכנה לאיברים פנימיים עקב אנדו עמוק/ציסטה שחלתית גדולה מאוד או שנוסו כבר אמצעים טיפוליים רבים ללא הצלחה. 
    חשוב לדעת כי אם יש לך גם אדנומיוזיס (נגעי אנדומטריוזיס הנמצאים בדופן שריר הרחם), היכולת של הניתוח לשפר את מצבך עלולה להיות מוגבלת, כיוון שהטיפול היעיל ביותר באדנומיוזיס הוא כריתת רחם. חשוב לדעת כי גם לאחר ניתוחים המחלה או התסמינים עלולים בהחלט לחזור, ולכן חשוב להקטין את הסיכוי לכך באמצעות עריכת הניתוח אצל רופא המתמחה במחלה, והקפדה על טיפול מתאים לאחר הניתוח. 
  • באשר לטיפול טבעי – יש הרבה שניתן לעשות: שינוי תזונתי, דיקור סיני, צמחי מרפא, עיסוי רחם בשיטת ארוויגו, פיזיו' לרצפת אגן, שימוש בקנאביס, פעילות גופנית וכד'. אפשר לקרוא על הכל כאן.

האם המחלה פוגעת בפוריות?

אכן, אנדו יכול להשפיע מאוד על הפוריות, ובין 30-50% מהנשים יחוו קשיי פוריות. זה לא אומר שגורלנו נחרץ, אלא שלעיתים יש קצת יותר נסיונות מנשים אחרות בתהליך זה. נשים רבות נעזרות בטיפולי פוריות מסוגים שונים, אך חלק לא מבוטל מצליח להיכנס להיריון טבעי, פעמים רבות כתוצאה מניתוח מוצלח.
אם כניסה להיריון אינה באופק ובתכנון, או שאת עומדת לפני ניתוח העלול לפגוע בתפקוד השחלתי, אפשר בהחלט לשקול הקפאת ביציות או עוברים.
לעוד מידע, הצטרפי לקהילת פוריות, היריון ואמהות שלנו בפייסבוק.

האם אצליח לחיות חיים תקינים?

בהחלט ניתן ליצור חיים מספקים, מלאים ובריאים גם עם אנדומטריוזיס. אמנם, זה תהליך קשה לעיתים ולא תמיד קל למצוא את הפיתרון הנכון. אם התהליך מאתגר, מבלבל ובודד-בשביל זה אנחנו כאן. לתת תמיכה, הכוונה, מידע וחיבוק וירטואלי.

יש איפה לדבר על זה עם אחרות?

בוודאי! מוזמנת להיכנס לאחת מקהילות התמיכה של העמותה:

וכמובן, להיעזר בדף הפייסבוק או האינסטגרם שלנו, לפרוק בדף הוידויים שלנו, או ליצור איתנו קשר

מכירים בזה בביטוח לאומי?

תוכלי לקרוא על הנושא ועל עוד זכויות (לדוגמא בצה"ל, מערכת החינוך, הוצאת רישיון קנאביס רפואי, קופות חולים ועוד) כאן.

כדאי לעשות ביטוח פרטי?

כאמור, מומלץ ביותר לעשות ביטוח פרטי מקיף עוד לפני תחילת האבחון, כיוון שאחרי שתהיי כבר מאובחנת יחריגו לך את המחלה בפוליסה ולא יכסו הוצאות הקשורות אליה. החשיבות של ביטוח בריאות פרטי ומקיף בהתמודדות עם מחלה כרונית היא רבה. למידע נוסף, ניתן לצפות בלייב שעשינו בנושא. 

יש לכן מידע מותאם לנשים חרדיות?

כן! יצרנו חוברת מידע למטופלות חרדיות, שמאגד את כל מה שצריך לדעת ללא צורך בגישה לאתרי אינטרנט, וניתנת לשליחה במייל. ניתן גם להוריד את הפלייר הייעודי שלנו לחרדיות. בנוסף, יש לנו קבוצת גוגל-גרופ שמיועדת לנשים חרדיות ללא ווטסאפ. להצטרפות, ניתן לשלוח מייל לכאן: [email protected]

האם יש לכן מידע על אנדומטריוזיס בערבית? - هل لديك معلومات عن مرض الأندومتريوزس بالعربي؟

דילוג לתוכן